Slideshow - címoldal

Kép: 
 

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 24 vendég van a webhelyen.

Gyarapodik a csomafalvi Fenyőalja

A tavasszal létesült csomafalvi Fenyőalja Turisztikai és Hagyományőrző Egyesület nyertes pályázatot tudhat magáénak, amelyet Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesülete írt ki. A pályázat összegéből az egyesület előrehaladását szolgáló nélkülözhetetlen kellékekre tettek szert a helyi termékek népszerűsítésével foglalkozó egyesület tagjai.

Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesülete mezőgazdasággal, vidékfejlesztéssel foglalkozó szakmai egyesületek, feldolgozói és értékesítési szövetkezetek részére írt ki pályázatot, amelyre a csomafalvi egyesület is jelentkezett. A nyertes pályázat összértéke 23 500 lej, amelyből 11 000 lejt a vidékfejlesztési egyesület, 10 000 lejt a csomafalvi önkormányzat biztosított, a többi egyesület önrészét képezi.

A kapott támogatásból 4500 befőttesüveget, valamint egy elektromos kuktát és egy adagológépet vásároltak. A Fenyőalja egyesületnek közel harminc tagja van, akik leginkább különböző, helyi gyümölcsökből készített lekvárokat, szörpöket, emellett mézet és savanyúságot is készítenek. Vannak köztük, akik szállásadással foglalkoznak, vagy házi süteményeket és kürtőskalácsot sütnek. Köllő Orsolya, a polgármesteri hivatal fejlesztési osztályának munkatársa elmondta: az egyesület célja, hogy éltessék a helyi gasztronómiai hagyományokat, megőrizzék a helyi ízek jellegzetességét, illetve hogy népszerűsítsék a csomafalvi termékeket.

A Fenyőalja egyesület jövőbeli tervei közt szerepel egy sterilizáló gép beszerzése, valamint egy konyha létesítése. Az utóbbi terv abban segítené az egyesület tagjait, hogy a konyhára bevitt, feldolgozni kívánt gyümölcsöt és zöldséget a közegészségügyi normáknak megfelelően készíthessék el, csomagolhassák be, ami után az üzletekbe is forgalmazhatóak lennének.

Forrás: szekelyhon.ro

Hozzászólások

Nincs hozzászólás!